Mattips

Under har jeg lagt ved noen gode mattips. Kanskje du også finner deg noen favoritter?

OPPSKRIFTER

Frokostlapper

150 g havregryn
200 g sammalt hvetemel grovmalt
100 g hvetemel
6 dl lettmelk
1 boks rømme
100 g margarin
1 ss bakepulver
1/2 ts natron

 

Smelt margarin i en kjele. Bruk en stor bakebolle, og bland alt det tørre.
Tilsett rømme, melk og smeltet margarin. Visp alt godt sammen, og la røren hvile i minst 30 minutter.

Ha røren i melkekartonger, så holder den seg lenger hvis du tar den med på tur.

DSC_0477.jpg
Toast

Et smakfullt tips, er å lage med seg toast. Da tar du ditt favorittbrød og pålegg, og lager det som du måtte ønske. Jeg har to favoritter, og den ene er grovbrød, ketchup, ost og peppersalami. Den andre er grovbrød, smør, krydder, ost og spekeskinke. Herremåltid. Og mangler du lokk, er det bare å gjøre som jeg har gjort her, lage ett av aluminiumsfolie. Det veier ingenting, og kan brukes igjen og igjen.

Grove brødboller

Denne deigen lager jeg når vi skal ha lange turer.
Den oppfører seg bedre etter noen dager enn deig med gjær gjør. På ukesturer tripler jeg den.

200 g hvetemel
200 g fullkornmel eller sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
2 ss rørsukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunket vann
2 ts bakepulver

 

Bland det tørre. Spe med vann og olje, til du får en smidig og fin deig.

DSCN3006.JPG
Pannekaker/vafler/sveler

Det er favoritt hos de fleste! Lag en røre, ha på flaske,gå en lang tur, og så stek de på primusen.NAAAAAAAMMMMMMMM!!!!! Husk syltetøy eller brunost, eventuelt rømme og stekesmør.

 

100 g sammalt hvetemel finmalt
200 g sammalt hvetemel grovmalt
150 g havregryn
6 dl melk
1 boks rømme

100 g margarin
1 ss bakepulver

1/2 ts natron

1/2 ts kardemomme

Smelt margarin i en kjele. Bruk en stor bakebolle og bland alt det tørre. Tilsett rømme, melk og smeltet margarin. Visp alt godt sammen, og la røre hvile i minst 3o minutter.

f69274_da678e5a04814894a6319af53197cce1~
Primuspizza

500 g hvetemel
200 g sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
3 dl lunket vann
25 g gjær
1 dl olje, oliven eller raps
1 ts salt (toppet)

 

Bland alt det tørre sammen først, men hold igjen ca. 200 g hvetemel. Ha i olje. Rør ut gjær i lunket vann, og hell dette opp i deigen. Rør rundt. Spe med hvetemel til du får en fin og glatt deig. Sett til heving. Del deigen opp, og legg i poser, klar for tur. Spis og nyt!

Bak ut deigen i pannen før du har på tomatpuré. Sett pannen på primusen, og ha på tilbehøret etter hvert. Viktig med lokk, slik at tilbehøret smelter godt. Bruk det du måtte ha lyst på av fyll. TIPS! Lurt å ta med en liten pose med mel, da den kan bli litt klissete.

Grillmat på kortere turer

Skal man på litt kortere turer, er det godt å ha med seg litt annet mat enn f.eks. Real turmat. Sisnevnte er supert på lange turer, så kiloene på sekken ikke blir for mye. Men på helgturer er det godt å unne seg noe ekstra godt. Som grillmat med godt tilbehør. Når jeg ikke er på fjellet, tar jeg med meg en liten grillrist, og bygger opp en liten peis som risten kan ligge på. Så er det bare å grille det du måtte ønske.

Superenkelt og fantastisk godt!

 

Her steker jeg grillribbe på primus på fjellet.

DSC_1629.JPG
Proteiner, fiber og vitaminer

Noe av det bedre jeg har med meg på tur til middag, er deilig mørbrad av okse, brokkoli og byggris eller naturris. Høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men det smaker bare vidunderlig etter en lang og tøff tur i fjellet. Husk å ta med godt med stekesmør, og salt og pepper.

DSC_0198.JPG