Mattips

Under har jeg lagt ved noen gode mattips. Kanskje du også finner deg noen favoritter?

Her sitter jeg og lager dagens lunsj ved foten av Rondeslottet i Rondane, før vi gikk til toppen.

OPPSKRIFTER

150 g havregryn
200 g sammalt hvetemel grovmalt
100 g hvetemel
6 dl lettmelk
1 boks rømme
100 g margarin
1 ss bakepulver
1/2 ts natron

 

Smelt margarin i en kjele. Bruk en stor bakebolle, og bland alt det tørre.
Tilsett rømme, melk og smeltet margarin. Visp alt godt sammen, og la røren hvile i minst 30 minutter.

Ha røren i melkekartonger, så holder den seg lenger hvis du tar den med på tur. PS! Har du en 1/2 ts kardemomme i denne røren, blir
det supergode vafler ;-)

Et smakfullt tips, er å lage med seg toast. Da tar du ditt favorittbrød og pålegg, og lager det som du måtte ønske. Jeg har to favoritter, og den ene er grovbrød, ketchup, ost og peppersalami. Den andre er grovbrød, smør, krydder, ost og spekeskinke. Herremåltid. Og mangler du lokk, er det bare å gjøre som jeg har gjort her, lage ett av aluminiumsfolie. Det veier ingenting, og kan brukes igjen og igjen.

Denne deigen lager jeg når vi skal ha lange turer.
Den oppfører seg bedre etter noen dager enn deig med gjær gjør. På ukesturer tripler jeg den.

 

200 g hvetemel
200 g fullkornmel eller sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
2 ss rørsukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunket vann
2 ts bakepulver

 

Bland det tørre. Spe med vann og olje, til du får en smidig og fin deig.

Det er favoritt hos de fleste! Lag en røre, ha på flaske,gå en lang tur, og så stek de på primusen.NAAAAAAAMMMMMMMM!!!!! Husk syltetøy eller brunost, eventuelt rømme og stekesmør.

Her er jentene igang med steking. Vi ble overrasket med snø denne dagen, men det stopper ikke for laging av deilige pannekaker.

500 g hvetemel
200 g sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
3 dl lunket vann
25 g gjær
1 dl olje, oliven eller raps
1 ts salt (toppet)

 

Bland alt det tørre sammen først, men hold igjen ca. 200 g hvetemel. Ha i olje. Rør ut gjær i lunket vann, og hell dette opp i deigen. Rør rundt. Spe med hvetemel til du får en fin og glatt deig. Sett til heving. Del deigen opp, og legg i poser, klar for tur. Spis og nyt!

Bak ut deigen i pannen før du har på tomatpuré. Sett pannen på primusen, og ha på tilbehøret etter hvert. Viktig med lokk, slik at tilbehøret smelter godt. Bruk det du måtte ha lyst på av fyll. TIPS! Lurt å ta med en liten pose med mel, da den kan bli litt klissete.

Skal man på litt kortere turer, er det godt å ha med seg litt annet mat enn f.eks. Real turmat. Sisnevnte er supert på lange turer, så kiloene på sekken ikke blir for mye. Men på helgturer er det godt å unne seg noe ekstra godt. Som grillmat med godt tilbehør. Da tar vi med oss en liten grillrist, og bygger opp en liten peis som risten kan ligge på. Så er det
bare å grille det du måtte ønske.

Superenkelt og fantastisk godt!

 

Her griller vi grillribbe.

Noe av det bedre vi har med oss på tur til middag, er deilig mørbrad av okse, brokkoli og byggris eller naturris. Høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men det smaker bare vidunderlig etter en lang og tøff tur i fjellet. Husk å ta med godt med stekesmør, og salt og pepper.

Oppskriften er så enkel, at jeg faktisk ikke aner hvor mye jeg bruker av hver, bortsett fra melken og natronen. Så denne må bare prøves ut. Og siden jeg er allergisk for egg, er det uten det.

 

1 liter kulturmelk
1 1/2 ts Natron
hvetemel
litt havregryn
litt sukker

 

Visp natronen inn i melken, og ha i alt det tørre etterhvert. Visp til du får en passe tykk røre.

  • Facebook - Hvit Circle
  • Instagram - Hvit Circle
  • YouTube - Hvit Circle

Fjell i vettet