top of page

Mattips

Under har jeg lagt ved noen matfavoritter. 

OPPSKRIFTER

Omnia

Denne fantastiske "ovnen", anskaffet jeg meg sommeren 2021, og angrer ikke et sekund. Oppi denne kan du lage omtrent hva som helst, fra gryter og gratenger, til innbakt pizza, brød og kaker. Varmes opp med gass, og er perfekt til å bruke med primus.

På det øverste bildet har jeg laget en chorizo-gryte (paprika, vårløk, gulrot, rødløk, chorizo, tørr basilikum og fløte) og nederst en smuldrepai. Så og si alt du lager i ovnen kan du lage oppi der. Helt vidunderlig. Kan absolutt anbefales!

omnia_kolasj.jpg
Toast

Et smakfullt tips, er å lage med seg toast. Da tar du ditt favorittbrød og pålegg, og lager det som du måtte ønske. Jeg har to favoritter, og den ene er grovbrød, ketchup, ost og peppersalami. Den andre er grovbrød, smør, krydder, ost og spekeskinke. Herremåltid. Og mangler du lokk, er det bare å gjøre som jeg gjør, lage ett av aluminiumsfolie. Det veier ingenting, og kan brukes igjen og igjen.

DSCPDC_0003_BURST20180804162025911_COVER.JPG
Grove brødboller

Denne deigen lager jeg på lange turer. Den oppfører seg bedre etter noen dager enn deig med gjær gjør. På ukesturer dobler jeg den.

200 g hvetemel
200 g fullkornmel eller sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
2 ss rørsukker
1 ts salt
1 dl olje
2 dl lunket vann
2 ts bakepulver

 

Bland det tørre. Spe med vann og olje, til du får en smidig og fin deig.

DSCN3006.JPG
Pannekaker/vafler/sveler

Det er favoritt hos de fleste! Lag en røre, ha på flaske, gå en lang tur og så stek de på  primusen. NAAAAAAAMMMMMMMM!!!!! Husk syltetøy eller brunost, eventuelt rømme og stekesmør.

 

100 g sammalt hvetemel finmalt
200 g sammalt hvetemel grovmalt
150 g havregryn
6 dl melk
1 boks rømme

100 g margarin
1/2 ts natron

1/2 ts kardemomme

Smelt margarin i en kjele. Bruk en stor bakebolle og bland alt det tørre, bortsett fra natron. Visp sammen natron og rømme, og tilsett dette sammen med melk og smeltet margarin. Visp alt godt sammen, og la røre hvile i minst 3o minutter.

f69274_da678e5a04814894a6319af53197cce1~
Primuspizza

500 g hvetemel
200 g sammalt hvete (grov)
100 g havregryn
3 dl lunket vann
25 g gjær
1 dl olje, oliven eller raps
1 ts salt (toppet)

 

Bland alt det tørre sammen først, men hold igjen ca. 200 g hvetemel. Ha i olje. Rør ut gjær i lunket vann, og hell dette opp i deigen. Rør rundt. Spe med hvetemel til du får en fin og glatt deig. Sett til heving. Del deigen opp, og legg i poser, klar for tur. Spis og nyt!

Bak ut deigen i pannen før du har på tomatpuré. Sett pannen på primusen, og ha på tilbehøret etter hvert. Viktig med lokk, slik at tilbehøret smelter godt. Bruk det du måtte ha lyst på av fyll. TIPS! Lurt å ta med en liten pose med mel, da den kan bli litt klissete.

DSC_0031.JPG
Grillmat på kortere turer

Skal man på litt kortere turer, er det godt å ha med seg litt annen mat enn f.eks. real turmat. Sistnevnte er supert på lange turer, så kiloene på sekken ikke blir for mye. Men på helgeturer er det godt å unne seg noe ekstra godt. Som grillmat med godt tilbehør. Når jeg ikke er på fjellet, tar jeg med meg en liten grillrist, og bygger opp en liten peis som risten kan ligge på. Så er det bare å grille det du måtte ønske.

Superenkelt og fantastisk godt!

 

Her steker jeg grillribbe på primus på fjellet.

DSC_1631.JPG
Proteiner, fiber og vitaminer

Noe av det bedre jeg har med meg på tur til middag, er deilig mørbrad av okse, brokkoli og byggris eller naturris. Høres veldig enkelt ut, og det er det også. Men det smaker bare vidunderlig etter en lang og tøff tur i fjellet. Husk å ta med godt med stekesmør, og salt og pepper.

DSC_0198.JPG
Smørstekt ørret

Hva er vel ikke bedre enn å steke nyfisket fjellørret :-) Da er det viktig å bruke skikkelig stekesmør, og ikke være gjerrig. Og ha med ordentlig salt. Jeg pleier å bruke storkornet havsalt, for det setter en fantastisk smak i skinnet, som kan spises som potetgull. Det blir så sprøtt og deilig. Tilbehør kan du godt ha til, men jeg må innrømme å bare spise fisken som den er, er noe av det beste.

DSCN0064.JPG
bottom of page