Kvitingskjølene

Alle gode ting er… fire???

Tur 1 , februar 2017, endte med at vi måtte snu rett ovenfor Sålell grunnet lite snø, og tett tåke. Tur 2, februar 2018, bestemte jeg meg for å prøve randoskiene mine for første gang. Allerede på Sålell slet jeg med gnagsår på innsiden av hælene, og da vi kom opp på Nørdre Kvitingskjølen var jeg så sliten, at det ble med den ene toppen den dagen. Dårlig med snø var det også da, men hakket bedre enn sist. Tur 3, oktober 2018, kunne vi kjøre helt opp til Sålell. Det var meldt en del vind, men vi var sugne på tur etter en dårlig høst, så vi ville ta sjansen. Denne gangen skulle vi gå først til Vestre, så fortsette til Store etterpå. I snø opp til knærne siste stykket og storm kom vi opp til Vestre, og skjønte fort at vi bare kunne glemme neste topp. Det var bare å surre seg ned igjen.

Så… ALLE GODE TING ER FIRE 😉

Lunsjpause ved Vågåvatnet. Kan så vidt skimte morgensdagens topper bak til venstre.
Startet ved Soleggen, og gikk mot Sålell.


Fant den beste teltplassen på Sålell. Her kan vi bo et par dager.

Jeg hadde sjekket værmeldingen en stund, og kommet frem til at den beste turdagen ville bli mandag 20. Så vi pakket bilen lørdag, og dro oppover til Soleggen søndag. Solen skinte fra skyfri himmel, og vinden glimret med sitt fravær. I bare tynn ullgenser og sommerbukse tuslet vi rolig oppover på fjellskiene. Vi ville korte inn turen denne gangen, og ønsket å ligge i telt på Sålell. Vi fant en perfekt plass litt ovenfor seter-området, på en snøfri flekk. Her skulle vi bo et par dager. Med utsikt rett til toppene vi skulle opp på neste dag, gledet vi oss endelig til å få hele runden.

Nydelig ettermiddag ved teltet.

Rett før åtte var vi avgårde denne morgenen. Ingen skyer så langt vi kunne se. Dette ville bli en varm og fin dag. Vi gikk oppover mot Veslkjølen, på nordsiden av Kvitingsgjelet. Her er det bare å følge til høyre for småtoppene hele veien. Selv i den slake bakken går høydemeterne overraskende fort. Vi hadde to kvarterspauser på veien opp.

Nydelig start oppover fjellet.

Føret var veldig hardt, og opp til Nørdre var det vanskelig å gå på fjellski med halvfeller. Vi sklei mye til siden, for å gå rett opp kunne vi bare glemme. Det ble for bratt. Men vi fikk da stabbet oss opp, og siden vi hadde vært på Nørdre Kvitingskjølen (2025) før, så ble det bare

Varden på Store Kvitingskjølen (2064).

litt Yeah!, og Kult!, også tuslet vi videre til Store Kvitingskjølen (2064). Denne ble litt spesiell for oss, for det var mannens 2000-topp nr. 100 :-D og min nr. 105. Det ble feiret med en to-timers pause ved varden, men den vakreste utsikten til den villere delen av Jotunheimen. For de som har vært her oppe, skjønner hva jeg snakker om. Andre steder vi så var Gudbrandsdalen, Venabygdsfjellet, hele Rondane med sine vakre tinder, Dovrefjell og Snøhetta, Reinheimen, Breheimen… Ja, det føltes som at vi kunne se halve Norge herfra. Og med utsikt til blant annet Norges to høyeste fjell, nøt vi livet her vi satt. LYKKE!


Rondane.
Dovrefjell med Snøhetta.
Surtningsue.
Lauhøe.

Turen opp til siste topp, Vestre Kvitingskjølen (2060), ble en meget varm opptur. Solen stekte, og med null vind ble vi ganske utkjørt. Men snøen var veldig mye lettere å gå i her, så det gikk greit. Her koste vi oss med dagens middag. For en dag. Vi ville ikke ned.

Siste topp skal tas, og mor er i farta.
Litt tungtrådd ned i skaret før bakken opp til Vestre Kvitingskjølen.

Men alle gode ting tar dessverre slutt, så klokken fem begynte vi tilbaketuren til teltet. Første delen ned var hard og ekkel, så da tok vi like godt av oss skiene. Etter det var det bare å cruise helt ned i dalen på deilig, myk snø. Siste delen på flata ble ganske tung, med veldig råtten snø, og mange gjennomslag. Klokken syv var vi tilbake, og da hadde vi vært på tur i 11 timer. Skulle bli godt å legge seg litt nedpå da. Dette var turen vi hadde drømt om her, og endelig fikk vi den. Og Sålell og området rundt her, er og blir vakkert.


Traff noen ryper på veien ned.

20,2 kilometer + 8 km t/r Soleggen, 11 timer, 1125 høydemeter + 275 fra Soleggen



1 visning0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
  • Facebook - Hvit Circle
  • Instagram - Hvit Circle
  • YouTube - Hvit Circle

Fjell i vettet