top of page

Mistberget

Oppdatert: 18. jan.

7 og et halvt år har gått siden jeg var her sist, og da var det høst. I dag gikk jeg en superfin sti opp dit igjen i et flott marsvær.


Utsikten sørover fra toppen av tårnet på Mistberget.

Parkeringen til Mistberget.

For å slippe unna bomringer, kjørte jeg E16 et stykke, og tok av mot Hurdal og vei 176. Så svingte jeg til høyre mot Eidsvoll verk, og kom etterhvert forbi Eidsvollsbygningen. Fulgte skilt mot Åsleia, og parkerte på parkeringen ved Opsalteiet. Lett å finne.Herfra er det bare å følge skiltingen. Ved et kryss kan du velge mellom to stier. Jeg fulgte den som går via Grua. Tidvis glatt og bratt, så det var godt å ha pigger på.


Ved Grua må du bare stoppe å ta en titt, og gå inn i grotta. Det er helt vidunderlig å stå der inne å se isformasjonene som henger ned fra grottetaket. Tre utganger, som lyset trenger inn gjennom. Gruven heter «Lykkens Grube» og ble driftet av Eidsvoll Jernverk på 1600-tallet. De fraktet malm ned fra fjellet. Det er også funnet bly, jern, sink og kobber her, i tillegg til noe gull, sølv og wolfram. Det er også satt en benk der om man ønsker en liten hvil, men jeg fortsatte bare oppover.

Dette stedet er verdt en stopp.

Ved nok et skille, fulgte jeg skiltet mot Mistberget, som jeg skjønte fort ikke var hovedstien opp. Men glad jeg tok den, for her gikk jeg alene, og fikk en flott utsikt litt oppi der.


Utsikten begynte virkelig å bli flott.

Det tok ikke lange tiden før jeg kunne gå rett på tårnet med jerntrappene. Fra tårnet hørtes glade rop av barnestemmer, og ved gapahuken og på benkene rundt snakket rolige stemmer over en varm drikke og litt mat. Herlig stemning! Jeg slo av en prat med et par, før jeg satt meg ned og ventet på å gå opp i tårnet.


Fin utsikt nede også...

Da var det på tide å begi seg oppover jerntrappene til den lille hytta på toppen. Greit å holde seg fast i gelenderet om du er litt høyderedd. Ikke den mest behagelige trappen å gå i.Jeg synes denne er morsom å gå opp...

I hytta på toppen satt det en far og sønn, og koste seg. Det blåste ganske friskt ute der, så de orket ikke gå ut. Litt vind er ikke farlig, så jeg gikk ut. Og utsikten som slår i mot, er utrolig flott. Så anbefaler på det sterkeste å ta turen opp i tårnet og få med seg utsikten.


Utsikten sørover.

Mot E6, og bruene ved Minnesund helt til høyre.

Ned til gapahuken og benkene nede.
Nordover sånn cirka.

Var deilig å sitte her litt ute av vinden.

Det var på tide å begynne på tilbakeveien. Jeg hadde bestemt meg for å ta en annen sti ned, og det viste seg å være den jeg gikk opp for 7 1/2 år siden. Og jeg anbefaler å ta denne stien ned. Mye mer åpent, og du kan nyte mye flott utsikt nedover.


Stien til venstre var den jeg kom opp, den til høyre valgte jeg tilbake.

Var fint å gå i åpent landskap store deler av nedturen.

Bare å følge skiltet mot Spetalen, til skiltet mot Mistberget dukker opp.

Herlig skue.

Deilig å komme seg ut i det fine været i dag.

Denne stien er nok ikke førstevalget til folk, for jeg møtte kun to par på hele veien tilbake. Kom snart til bommen hvor stien til Mistberget via Grua er, og så var det bare å tasse til parkeringen og bilen. Herlig tur, i deilig vær.

 

470 høydemeter | 7 km | 3 timer

48 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Værfast

bottom of page