top of page

Sommeren 2022

Oppdatert: 18. jan.

Jeg har klart å bli litt italiensk noen uker denne sommeren. Først fire dager i Roma med jentene mine, så 12 dager kjøring tur/retur Italia med kjæresten. Begge deler var helt vidunderlig. Og endelig fikk jeg testet større høyder enn her hjemme.


Matterhorn tatt fra starten av stien som gikk rett bak hotellet i Breuil-Cervinia.

Først er det litt morsomt å fortelle om hvordan vi faktisk planla denne turen. Vi er eventyrlystne begge to, og etter å ha sett en film om Matterhorn i 360 på VR, og så den italienske byen Breuil-Cervinia der, var det ikke noe tvil om hva vi ville... Så vi kjøpte bilkart, sjekket nettet for mulige ruter og hva vi ønsket å få med oss både nedover og tilbake. Etter noen timer planlegging hadde vi ruta klar, og det var bare å begynne å glede seg. Vi tenkte vi skulle ta overnattingene nedover litt på sparket, bestilte for fem dager i Breuil-Cervinia og to dager på camping Antholtz. Prøvde å bestille i Königsee, men alt var fullt, så den dagen ble lagt til ta-på-sparket-kontoen. Siste overnatting som ble bestilt var historisk hotell i Rothenburg ob der Tauber, og siste i Danmark ble også tatt på sparket. Og faktisk... Turen gikk så og si på skinner, med noen unntak, og her begynner eventyret!


15.-26. august 2022


DAG 1:

I gang 05.07. Fremme ved fergen som vi skulle ta til Puttgarden kl. 13.30. Sto fast i kø i over en time forbi Hamburg, fikk kraftig regnvær og torden og lyn rett over bilen. Vi prøvde å få plass på en campingplass, men det var fullt. Havnet på et hotell ikke langt fra Hannover, med bare gamle folk. Alt i alt... En nydelig start på ferien.

Land for dagen: Norge, Sverige, Danmark, Tyskland


Brua fra Malmø til København.

Deilig lunsj.
Koselig og vindfull overfart fra Rødby til Puttgarden.
Kø ved Hamburg, og uvær på vei.

Plutselig ble det ganske så varmt...

DAG 2:

Tidlig frokost med resten av gamlehjemmet (hotellet), så kjøre til Stuttgart. Her besøkte vi Porsche-museet, til Thorbjørns store glede. Litt min også, da Utrolig kule og flotte biler. Vi skulle sjekke ut campingplassen i byen, men ikke enkelt å navigere i Stuttgart 😂 Etter mange venstre- og høyresvinger, også noen ufrivillige som gjorde at det ble noen u-svinger og andre ekstra svinger, kom vi frem. Men det så absolutt ikke koselig ut. Så vi fant en annen plass en times kjøring vestover, og det ble full klaff. Så med medbrakt kaffemaskin, løsvekt te og ny Porsche-kopp, kunne vi nyte resten av kvelden ved teltet, og glede oss til i morgen.

Land for dagen: Tyskland


Teen til frokosten var bra.

Vi var definitivt de yngste her 😂
Denne dagen kjørte vi i flotte landskap.

Porsche-museet i Stuttgart.

Målbevisst ung mann på vei inn i Porsche-museet.

Fra 1900.

Denne kunne jeg tenke meg... 1976-modell.





Thorbjørn koste seg her.

Kjører stil på campingen 😉

Skikkelig te.

Fenalåret er med 😋

DAG 3:

Tidlig oppe, pakket teltet og var på veien rett før åtte. Turen gikk forbi Zürich, ned til Luzern og kjørte til Bern via Entlebuch UNESCO biosfærereservat. Veldig vakkert, men synd at det var disig, da vi fra et utsiktspunkt skulle kunne se både 2000, 3000 og 4000 meter høye fjell. Litt surr med høyre- og venstresvinger i dag og, men vi kom da frem til grensa til Italia, som forøvrig lå inne i en tunnel. Både før og etter tunnelen, St. Gothard, var vi omkranset av høye flotte fjell. En fryd å kjøre i. Vi klarte å kjøre forbi innkjøringen til Breuil-Cervinia, men fant det ut uten at det gikk altfor lang tid Siste stykket gikk på en smal og svingete vei, gjennom koselige landsbyer. Matterhorn dukket såvidt opp gjennom tåkelaget, og det var ganske artig å tenke på at byen vi skulle til lå i en fjellside. Vi kom frem rundt halv åtte, og spiste middag etter en rask dusj. Nok en fin dag unnagjort!

Land for dagen: Tyskland, Sveits, Italia


Tidlig morgen på campingen.

Deilig med frokost.

Ser du nøye etter, kan du skimte de høye fjellene i bakgrunnen.

For et vakkert landskap.

Tollen på grensa til Italia.

St. Gothard, fra Sveits til Italia.

En av de koselig landsbyene.

Vakkert på vei opp til Breuil-Cervinia.

Lett middag denne kvelden.

Hotellet vårt 🤗

DAG 4:

Det var meldt regn og tåke hele dagen, så vi stresset ikke med å stå opp. Da vi våknet rundt 8, kikket vi ut og så til vår store overraskelse at det var blå himmel. Da var det bare å kle på seg turklær, spise frokost, pakke sekk og gå avgårde. Vi skulle følge vei/sti 13 til Rifugio L'Oriondé. Den ligger på 2802 moh, noe som er det høyeste vi noen gang har vært på. Det var spennende å se hvordan vi ville reagere på høyden.


Det var mange på tur i dag, og det var godt å se at de aller fleste tok det med ro. Vi startet turen på rett over 2000 meter, og gikk i et fjellandskap vi aldri har gjort før. Spisse topper så langt øyet kan se 😍 Og majesteten av alle her, Matterhorn (4478). Drømmen er å komme til topps. Det hadde vært kult. På veien så vi en kirke, en pub, et fossefall og et fjøs. Ja, du hørte riktig. Fjøset lå på 2500 moh. Etter 2600 begynte det så smått å tåke til, og da vi kom til topps over 2800, var det ganske så tett. Men fy søren så gøy det var å spise lunsjen vår ved foten av Matterhorn. Så var det egentlig bare å gå ned igjen i tåka, lykkelig over å endelig være på tur i fjellet igjen. Det gikk bra med pusten og kroppen i dag også, så det betyr at det bare er å prøve seg på høyere topper 😉


Kulda hadde tatt litt tak i oss, så det måtte en supervarm dusj til og litt ulltøy (det var meg, da...). Etterpå tok vi en tur i den koselig lille byen bestående av nesten bare hotell, og handlet litt snop og drikke. Et par drinker og en pizza ble avslutningen på dagen.


Utsikten fra rommet vårt.

Dagen startet i nydelig vær.

Pub og restaurant.

Kos på tur ❤️

Tøffe kuer.

Flott fossefall. Matterhorn i bakgrunnen.

På høyde med Galdhøpiggen.

Fjøs på 2500 moh.

Breuil-Cervinia langt der nede.

Lunsj ved foten av Matterhorn.

Tåka tok oss, gitt.
Fjellkirke.
Huset på toppen rett under tåka, var der vi var i dag.
Tusletur i den koselige, lille byen.

Dette var en god avslutning på dagen 😍

DAG 5:

Blå himmel kl. 06.30. Spratt opp av senga for å begynne å ordne oss, bare for å se at landskapet tettet seg igjen med tåke og regn... Søren! Ja, ja. Vi var oppe, så vi gikk ned og spiste frokost. Ferdig med det, bestemte vi oss for å gå til gondolen for å sjekke ut den. Det endte med at vi tok den opp til første platå, Plan Maison på 2555 moh. Vi var vel åtte i gondolen, så ikke mange på tur i dag. Ikke så rart, for oppe der blåste det kraftig, og regnet sidelengs. Men vi ville videre opp, så vi tuslet opp til over 2700 før vi ga oss... De gærne har det godt 😂


Vi gikk hele veien ned igjen til hotellet, og på veien møtte vi på et murmeldyr. Kjempegøy å se den lille tassen. Vi fikk også sett stien som vi har planer om å gå i morgen, men de planene får dere vite da 😉


Klissblaute kom vi tilbake til hotellet, og slappet litt av med litt godt drikke, fenalår og chips. Så gikk vi ut i byen og shoppet bukse, sekk og staver. Veldig koselig butikk. Tilbake til hotellet for å ordne oss til middag. Vi hadde tenkt å ta oss en drink først, og havnet på et ganske så koselig sted. Men drinker kunne de ikke... Så vi dro til der vi skulle spise, og tok et par drinker der i stedet. Det var bra. Og middagen i kveld var helt fantastisk 🤩 Ribbe av lam og ribeye med bakte poteter og grilla grønnsaker. Møreste kjøttet jeg noen gang har spist. Så vi har liksågodt bestilt bord til i morgen og. Buona notte!


På vei inn i gondolen.
Mye sau i høyden.

Nedover mot gondolen.


Men like blid 😁

Murmeldyr.
Fjellkirken.

Utrolig morsom treskulptur rett utenfor hotellet.

Drink med litt snacks attåt.
Nam middag 😋

DAG 6:

Tidlig oppe, frokost nesten før alle andre, pakking av sekk, gå til gondolen. I dag skulle det være skikkelig tur. Først hadde vi lyst å komme så høyt vi kunne her, så det ble gondolen tre nivåer til Plateu Rosa, 3500 moh. Blåste ganske surt der, men for en utsikt. Og ganske kult å se inn i Sveits, også.


Tjue minutter senere var vi på vei ned igjen til første platå. Der skulle gåturen vår begynne. Vi måtte først starte på turist-stien, for så å skrå oppover i fjellet mot Fürggen. Vi skulle egentlig gå til et sted som het Colle del Fürggen (3279). Men vi bommet på stien, og fulgte en annen som tok oss høyere, og rett på nedsiden av fjellet Fürggen (3492). Vi nådde 3330 moh, og kunne nyte et vindstille landskap. Klarte ikke helt å forstå at vi faktisk satt der. Det ble MYE pusting og pesing (les meg) på vei oppover, og det gikk ikke fort. Men sånn blir det når man beveger seg slik i høyden, og har dårlige lunger fra før. Overrasket over at det faktisk gikk så bra som det gjorde. Og det rare var at energien ble bedre jo høyrere vi kom...


Etter lunsj og sjokolade, begynte vi på nedoverturen. Vi bestemte oss for å gå hele veien ned, istedenfor å ta gondolen. Det angret vi ikke på. Superdigg. Thorbjørn kjøpte seg et par staver i går som han brukte i nedoverbakkene, for å spare knærne, og det viste seg å hjelpe Jeg lånte de oppover. Jeg kjøpte ny sekk i går, så nå har jeg til alle slags turer.


Før vi gikk tilbake til hotellet, stoppet vi og tok en deilig drink med litt snacks attåt. For en dag dette har vært. Vi har virkelig fått snust på alpene, og dette har gitt mersmak.

I dag gikk vi 12 km, 950 høydemeter opp, 1392 ned.


Bra start på dagen.
Ved gondolen på vei opp til første platå, 2555 moh.

Her sitter vi gondolen til andre platå, 2880 moh.

Utsikt fra gondolen til tredje platå, Plateu Rosa, 3500 moh.

Da er vi faktisk i Sveits, og ser opp mot høyeste platå.



Nydelig utsikt herfra.

Toppen i bakgrunnen var den vi havnet på. Artig!

Matterhorn hadde ikke lyst å vise seg frem i dag...

Litt bedre bilde av denne karen i dag.

Flott utsikt ned mot Breuil-Cervinia.

Kult å gå her oppe.

Stairways to heaven.

Disse tror jeg de lager te av her.

Fürggen. Nedlagt heissjakt som vi hadde hatt lyst til å utforske litt nærmere.



Måtte jo bare.
Der har vi vært.

DAG 7:

Trist å dra fra Breuil-Cervinia, men sånn er det jo å ha ferie. I dag skulle vi til en campingplass i Syd Tyrol, camping Antholz, og siden undertegnede hadde klart å bestille hotell til senere i uken en dag senere enn planlagt, skulle vi være på denne campingen en dag ekstra. Turen i går gikk via Milano, Gardasjøen hvor vi tok et deilig bad og så til Antholz, som vi fant ut at faktisk lå i Anterselva


Trist å kjøre fra Breuil-Cervinia og Matterhorn.

Breithorn.
Gardasjøen.
Et lite badestopp var digg.
På vei inn mot Anterselva.

Et par dager i telt her skal gå bra 😁

DAG 8:

Vi visste ikke så mye om plassen vi skulle være på, men da vi kjørte inn her i går, ble vi igjen bergtatt av høye fjell og flott natur. Så vi måtte selvsagt på tur. Vi valgte den lengste og høyeste turen, opp til et sted som het Rieserfernerhutte på 2800 moh. Da vi endelig etter atter mye pusting og pesing kom til topps, kjøpte vi to glass cola til 100 kr, som ikke smakte cola i det hele tatt 😂 Men han som jobbet der lignet litt på Manuel fra Fawlty Towers, så da var det greit. Totalt gikk vi 16 km og 1858 høydemeter i strålende solskinn hele dagen. Angret ikke på at vi måtte være her en ekstra dag.


Vi gikk den øverste turen.

Vi gikk ganske lenge i skogsterreng.

Fin foss på veien.



Vi valgte en sti som viste seg å være ganske bratt.

Godt tilrettelagt.
Tregrensa lå på 2125 moh.

Thorbjørn blir ganske liten i dette landskapet.

Utrolig byggverk de siste 250 høydemeterne.

Dolomittene ruver i bakgrunnen.

Hytta i sikte.

Rieserfernerhutte, 2800 moh.

Ikke noe å si på utsikten her oppe.

Denne kua passet godt på stien, så vi måtte ta en liten omvei rundt både oppover og nedover.

Denne delen kunne vært hjemme i Norge, bortsett fra at dette lå på 1880 moh.


En av spisestedene som lå på veien.

DAG 9:

Litt kjølig på 1200 moh, men nok en solfylt dag. Vi var avgårde rett over 08, og turen gikk mot Grossglockner strase. Hørt mye om hvor flott denne overgangen er, og jeg har visst vært over der en gang for over 30 år siden... Husker murmeldyr og edelweiss. Vi kjørte, fulgte skilt mot Grossglockner og havnet på et platå med restaurant, suvenirbutikk og et stoooooort parkeringshus 😖 Det var ikke akkurat dette vi hadde sett for oss.


Vi fortet oss ned derfra og fant den riktige veien over fjellet. Og det skal jeg love dere var kult. Høyeste punkt var Hochtor på 2504 moh. Mye flott utsikt på denne overgangen. Så kan virkelig anbefale denne - ikke parkeringshuset, men resten.


I Königssee hadde vi ikke bestilt noe overnatting, for det var fullt da jeg sendte forespørsel, men fikk beskjed om at dersom vi kom før kl. 15, kunne det hende det ordnet seg. Det kan vi si det IKKE gjorde. Ingenting var å oppdrive der. Utrolig mye mennesker, så vi kjørte litt nordover til en annen campingplass, og her er vi nå. Kjempekoselig!


En ting som har vært litt morsomt på denne turen, er all oppmerksomheten. Det har nesten ikke vært en som ikke har kikket på bilen, og jeg kan si det er ikke fordi bilen er kul Det er fordi vi er norske. Vi har ikke sett en norsk bil eller hørt noen nordmenn siden vi forlot Norge Helt utrolig, egentlig.

Dagens land: Italia, Østerrike, Tyskland


Dolomittene. Nok et sted som må utforskes.
Grossglockner lå ganske så flott til langs veien.

Nydelig topp, Grossglockner (3798).
Utsikt høyeste punkt, Hochtor 2504 moh.

Var mange fine stoppesteder her.

Gammel brøytemasin som står til utstilling.

Helt utrolig utsikt på denne overgangen. Midt i bildet ligger Oberwalderhütte på 2972 moh.

Mitterhorn, 2506 moh.

Konigssee.

Campingplatz Winkl Landhtal.

DAG 10:

I dag tok vi det veldig med ro. Nøt rett og slett den flotte morgenen med strålende sol. Vi var avgårde rundt 11, og dagens mål var Rothenburg ob der Tauber. Vi ble stående mye i kø på veien, så det tok litt lenger tid enn vi hadde regnet med. Men vi kom endelig frem, og det å kjøre inn porten i bymuren, var utrolig merkelig. Virket som det ikke var lov å kjøre der, men det var det altså... Trange brosteinsbelagte gater, og flotte tårn og bindingsverkshus overalt. På hotellet vi skulle bo på, Historik Hotel Gotisches Haus, ble vi møtt av en blid eldre herremann, og rommet vårt var superkoselig.


Byen var veldig flott, men alt av butikker stengte tidlig. Og vi sleit veldig med å finne et koselig sted å spise. Enten var det fullt, eller så var det sure kelnere... Vi havnet på en italiensk restaurant tilslutt, og der var det god mat og drikke, og koselige folk.

Resten av kvelden tasset vi rundt i byen, og bare nøt atmosfæren. I morgen skal vi hele veien opp til Danmark og Faxe Ladeplads. God natt!

Dagens land: Tyskland


Rommet på hotellet.

Koselige gater i byen.




Nydelig og varm kveld.



Mye tårn og porter.

By night.
Torget.
St. Jacobs-Kirche.

Hotellet vårt.

DAG 11:

Ikke så mye å skrive om i dag. Vi har jagd asfalt, 83,5 mil fra Rothenburg til Faxe Ladeplads i Danmark Her skal vi ligge på campinghytte til i morgen, som blir siste etappe for denne gangen. En liten tur til stranda måtte vi, da.

Hvorfor vi er akkurat i Faxe Ladeplads, er fordi mamma er fra dette området, og jeg tilbrakte mesteparten av min og mine barns barndom her. Så dette ønsket jeg å vise Thorbjørn ❤️

Dagens land: Tyskland, Danmark



Campinghytta vi skulle bo i en natt.

En tur ned på stranden.

Nydelig sistekveld i ferien vår 😍

DAG 12:

Frokost ved stranden, altfor mange timer i bil, feriekontoen er tom, bensintanken er tom, Thorbjørn er svimmel, Ingeborg virrer rundt som en duracellkanin, vi er hjemme 😁


For en tur og opplevelse vi har hatt de siste 12 dagene. Utrolig kult å planlegge dette sammen, og vi har lært mye. Og vi vet at vi skal tilbake til Breuil-Cervinia. Vi ble totalt forelsket i det stedet og området. Kanskje gondolen til høyeste punkt er åpen da, og at vi kan ta den ned til andre siden, Zermatt, og utforske litt den siden også. Vi har mange eventyr igjen der. Takk for denne flotte sommerferien ❤️

Dagens land: Danmark, Sverige, Norge


Ordentlig dansk ost og Franskbrød til frokost.

Kaos, men det er lov.
Litt daff og svimmel...


102 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Værfast

2 Comments


Ingeborg Mjanger
Ingeborg Mjanger
Sep 26, 2022

Ja, vi fikk virkelig med oss masse på disse dagene. Så spennende å høre dere skal nedover neste år :-D Det gleder vi oss virkelig til å følge med på.

Like

Jens Fossum
Jens Fossum
Sep 16, 2022

Innholdsrik tur må jeg si! Må "dekode" denne senere i forbindelse med vår planlagte tur nedover i Europa og til alpene sommeren 2023... ;D

Like
bottom of page